Belgesel Gösterimi ve Konferans Duyurusu: Adela Peeva, Çiya e tazi Pesen? (Bu Şarkı Kimin?), 2003. Bir şarkı, bir belgesel, Balkanlarda Osmanlı mirası ve bir milliyetçilik çözümlemesi
Merkez müdürümüz Prof. Dr. Aşkın Koyuncu tarafından 20.06.2021 tarihinde saat 14.30’da “Bir Şarkı (Katibim) ve Bir Belgesel (Adela Peeva, Çiya e tazi Pesen? / Bu Şarkı Kimin? 2003) Eşliğinde Balkanlarda Osmanlı Mirası ve Bir Milliyetçilik Çözümlemesi” adlı Microsoft Teams üzerinden online bir konferans verilecektir.
Giriş kodu: aetpqad
Adela Peeva, Çiya e tazi Pesen? (Bu Şarkı Kimin?), 2003. Bir Şarkı, Bir Belgesel, Balkanlarda Osmanlı Mmirası ve Bir Milliyetçilik Çözümlemesi
Belgesel film, Balkanlar'da herkesin kendisinin olduğunu iddia ettiği bir şarkı hakkındaki gerçeğin komik, dramatik ve trajikomik bir arayışı üzerine kurulmuştur. 2000'li yılların başlarında İstanbul'da bir restoranda biri Yunan, biri Makedon, biri Türk, biri Sırp ve biri Bulgar olan 5 arkadaş oturmaktadır. Muhabbet sürerken bir anda restoranda canlı müzik yapan müzisyenin söylediği şarkıya (Katibim) her biri kendi dillerinde eşlik etmeye başlar. Sonrasında aralarında derin bir tartışma başlar. Hepsi de şarkının kendi halklarına ait olduğunu iddia eder, ancak şarkının kökeni hakkında uzlaşma sağlayamazlar. Gecenin ardından masadaki Bulgar (Adela Peeva) şarkının izini sürmek için yollara düşer. Belgesel bazen bir aşk şarkısı, bazen bir ağıt, bazen dini bir ilahi, bazen bir savaş ve isyan şarkısı olarak karşımıza çıkan bir şarkının Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna, Sırbistan ve Bulgaristan’da heyecan verici hikayesi üzerine kuruludur. Balkanlar'daki insanların karakterinin bazı tipik özelliklerini, örneğin iyi olan her şeyi kendine mal etme ve diğerlerinin aynı niteliklere, aynı şarkılara sahip olma hakkını reddetme, kendilerinden başka kimsenin böyle güzel bir şarkı yaratamayacağını kanıtlama mücadelelerini mizahi bir anlayışıyla gösteren belgesel, aslında aynı âdet, mizaç ve duygulara sahip olan ve birbirlerine çok benzeyen halkların aynı zamanda birbirlerine karşı etnik nefreti ve olumsuz bakış açısını da gözler önüne serer. Çok sayıda uluslararası ödül alan belgesel, Balkanlarda Osmanlı mirası, Osmanlı algısı ve milliyetçilik çözümlemesi bağlamından oldukça öğreticidir.
Belgesel eşliğinde Balkanlarda Osmanlı mirası ve Balkan milliyetçiliğinin genel özellikleri değerlendirilecektir. Toplantıya Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı, Balkan Araştırmaları Yüksek Lisans Programı öğrencileri başta olmak üzere bütün ilgilenenler davetlidir.